top of page
  • Foto van schrijverSanne Swart

Van oud goud naar een unieke set trouwringen.

Voor mij geen komkommertijd na de laatste bruiloft, maar volop trouwringen maken! Voor bruidsparen die ook het komende seizoen een trouwreportage geboekt hebben, of voor hen die dat allemaal al geregeld hadden en gewoon een toffe trouwring willen dragen. Het verbaast me nog steeds als ik een telefoontje uit Den Haag of Eindhoven krijg, maar kennelijk weten steeds meer mensen me te vinden voor het maken van een uniek sieraad. Juist diegene die niet slagen bij de juwelier of speciale wensen hebben met betrekking tot het gebruik van oude sieraden weten mijn deurbel te vinden. Best wel trots ben ik!De driedelige damessets, waar ik nog steeds geen goede naam voor heb, springen er altijd weer uit. De set van Thomas en Laura uit Den Haag is hier een mooi voorbeeld van. Van de oude sieraden van overleden dierbaren wilden zij graag de trouwringen laten maken. Het liefst zo, dat het een symbool werd voor hun gezin en gedeelde liefde. De dochters van dit stel heten Megan en Stella, wat staat voor parel en sterren. Bovendien wilde Laura graag haar verlovingsring blijven dragen en een roze morganiet toevoegen, de steen van de liefde. Thomas een eenvoudige, sierlijke en stoere ring. Natuurlijk ook van het eigen goud. Met deze wensen gingen we aan de slag en er ontstond een prachtig persoonlijk ontwerp. Ze vroegen me een paar fotootjes te maken van het proces en dat heb ik gedaan. Leuk om zo eens een kijkje in mijn keuken te geven.


Het goud wordt eerst omgesmolten. De combinatie van een hete gasvlam, een smeltkroes en een mal zorgen ervoor dat het vloeibare goud een dik stuk staf vormt.

Door dit dikke staf steeds dunner te walsen in een bepaalde vorm en maat, kan je al een groot deel van de benodigde vorm creëren.

Meten is weten! Na het uitrekenen van de omtrek buig je de uiteinden naar elkaar toe, waarna deze naad met goud dicht gesoldeerd wordt. Daarna smeed je de ring rond om een tribulet.

Nu kan het afwerken voor een deel al beginnen. Het is nu zaak dat de ringen door middel van vijlen en schuren mooi glad en recht worden. De basisringen zijn nu klaar.

Een parel is aan een kant ingeboord en wordt op een parelschotel met pen gelijmd. De briljant geslepen morganiet wordt hier in een konische zetkast gezet. Deze twee kunnen nu op de basisringen gesoldeerd worden.

De uiteindelijke vorm van de ringen is nu zichtbaar. De steen ligt iets dieper in de zetkast waardoor het kleine randje goud over de steen heen geduwd kan worden en zo de steen op zijn plek houdt.

Polijsten! Toch altijd een beetje de kers op de taart, want nu zie je het opeens mooi worden!

Het ruwe en doffe materiaal krijgt nu de glans die we allemaal willen. Eerst de binnenkant, dan de buitenkant, waarna er soms voor wordt gekozen om delen juist weer te matteren. Een super mooie combinatie met het hoog glanzende goud.

En dan het resultaat!! De twee damesringen vormen samen met Laura haar verlovingsring die prachtige set waar alles in terug komt. De sterren van Stella, de parel van Megan en het Morganiet voor de liefde die ze delen. En het mooiste is, niemand anders heeft deze ringen!

Hier vind je nog veel meer van dit soort mooie voorbeelden. Laat je inspireren en neem gerust contact op.

601 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page